• Home
  • Blog
  • Market Dekorasyonunda Reyonların Konumlandırılmasında Dikkat Edilecek Unsurlar

Market Dekorasyonunda Reyonların Konumlandırılmasında Dikkat Edilecek Unsurlar

market dekorasyonu

Market Dekorasyonunda Reyonların Konumlandırılmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzden yirmi, otuz yıl önce insanlar tüm ihtiyaçlarını mahallelerinde bulunan farklı dükkanlara sahip kasap, manav, bakkal vs. mahalle esnaflardan karşılarken günümüzde bu ihtiyaçlarımızı karşılayan mini marketler, marketler ve süpermarketler çevremizi sarmıştır.

Markaların sayısının artması aynı zamanda marketler arasında rekabetin yaşanmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla marketin varlığını sürdürebilmesi büyüklüğünden ziyade ne kadar müşteri çektiğiyle ve ne kadar satış yaptığıyla ilgilidir.

Marketlerin müşteri çekmesi ve satış oranlarını artırmasında market dekorasyonunun önemi büyüktür.

Market dekorasyonunda mağaza içinde konumlandırılan raf ve reyonlar müşterinin alışverişe kolay adapte olması ve onda alma isteği uyandırması açısından bilinçli ve stratejik olmalıdır. Örneğin meyve ve sebze reyonlarının yani manav reyonunun genellikle hemen marketlerin girişinde konumlandırılması tesadüf değildir. Manav reyonunun hemen girişte olması müşteriyi alışveriş moduna daha çabuk soktuğu yapılan araştırmalarda görülmüştür. Reyonlarda bulunan ürünlerin birbiriyle ilişkili ürünlerle yakın şekilde konumlandırılması yine aynı şekilde daha fazla satış yapmak için yapılan bir stratejidir.

Market dekorasyonlarında kullanılan renkler hemen göze çarpan, canlı ve satışa teşvik edici sıcak ve güven veren renklerin tercih edilmesi ayrıca önemlidir. Her rengin bir anlamı vardır ve insan beyninde uyandırdığı his farklılık gösterir.

Başka bir satış stratejisi kokulardan yararlanmaktır. Market dekorasyonlarında fırın reyonlarının girişe yakın konumlandırılması da bununla ilişkilidir. Fırın reyonundan gelen güzel kokular ile müşterileri mağazaya çekmek hedeflenir.

Ayrıca en çok tüketilen ürünlerin konumlandırılması da önemlidir. Örneğin müşterilerin en çok tükettikleri ürünlerin marketin en arka kısmına yerleştirilmesi müşterilerin bu ürünlere ulaşabilmesi için diğer ürünlerin önünden geçmesine neden olacaktır. Bu durumda müşterinin almayı hedeflediği ürünlere ulaşana kadar diğer ürünler arasından da alışveriş yapma olasılığı yükselecektir.

Son olarak markete en çok kâr getirecek ürünlerin müşterinin göz hizasındaki market raflarına yerleştirilmesidir. Böylece müşterinin ürün seçimi psikolojik olarak yönlendirilmiş olmaktadır.

Related Posts

Leave A Comment

Kategoriler